ÉHES VAGY DE NEM
TUDOD, MIT EGYÉL?
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, majd 2 dl vizet engedünk hozzá és megfőzzük. Egy tűzálló tál aljára hintjük, a félig megfőzött rizst, majd rárétegezzük a darált húst a szaftjával együtt. A húson eloszlatjuk a zöldbabot, majd rá a tejföl és a sajt kerül. Sütőben közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Az egyik legkülönlegesebb étel a palacsinta. Szinte az egész világon elterjedt, számos változata létezik, elkészítési formáinak szinte csak a fantáziánk szab határt. Az oldal célja minél több palacsinta recept összegyűjtése, a receptek száma folyamatosan nőni fog. Kedvére válogathat mindenki az édes vagy sós palacsinták közül. Ezen kívül számos különleges palacsinta recept is fellelhető.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 4 tojás
- 4 dl tej
-1 evőkanál porcukor ( ízlés szerint )
- olaj vagy zsír
- szódavíz
- só
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat elkeverjük a porcukorral, egy kevés sóval, a liszttel és a tejjel. Ha szükséges annyi szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. A palacsinta tésztát legalább fél órát pihentetjük, majd lehetőleg teflon bevonatú serpenyőben pirosra sütjük a palacsinta mindkét oldalát. Ez a mennyiség kb. 20-25 palacsintához elegendő, attól függően, ki milyen vastagon szereti a palacsintát.
Ha sós palacsintát szeretnénk készíteni, akkor a cukrot elhagyjuk, és egy kicsivel több sót használunk.
Hozzávalók:
Tésztához:
Tetejére:
Elkészítése:
A krumplit megfőzzük, majd áttörjük és 1 kávéskanál cukrot, 1 evőkanál sót és 1 dl tejet adunk hozzá. Belekeverjük a margarint, majd rászórjuk a lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, majd állni hagyjuk.
Körülbelül egy óra múlva kilisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, a tejfölbe belenyomjuk a kéttömlős sajtot és a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. A masszát rásimítjuk a tésztára majd, cikkekre vágott hagymát teszünk rá és megsütjük.
Hozzávalók:
1 csomag lasagne tésztalap
A raguhoz:
A besamelhez:
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet öntve hozzá puhára pároljuk. Konzerv helyett használhatunk friss paradicsomot is, ennek kicsit több időre van szüksége, és célszerű meghámozni. Víz helyett pedig használhatunk húslevest is, így még gazdagabb lesz a lasagne. Ha megpuhultak a zöldségek összeturmixoljuk és félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymával megpároljuk, majd ha megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsompürét, a ketchupot, majd fűszerezzük. Összeforraljuk az egészet és már készen is vagyunk a raguval.
A besamel elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk, majd kis adagokban, folyamatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó kevergetés mellett kis lángon addig főzzük, amíg teljesen csomómentes, sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezhetjük egy kis szerecsendióval.
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, majd első rétegként megkenjük egy kis besamel mártással is. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jöhet a bolognai ragu, majd végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer, vagy akár többször is. A felső tésztaréteget alaposan beterítjük a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és vastagon megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós nem lesz.