GYERE, NÉZZ KÖRÜL ÉS HÍVD A BARÁTAIDAT IS!!!:D

Mindig jól jöhet, ha tanács kéne!:)

A csíkos mókusok jellemzői


A csíkos mókusok a mókuslakúak alrendjébe tartoznak. Ez a rendszertani csoport napjainkban minden kontinensen képviselteti magát, bár Ausztráliában csupán betelepített fajok formájában. A csíkos mókusok a mókusok közeli rokonai, és megjelenésükben is rendkívül hasonlítanak fán élő testvéreikhez. Mindkét nem tagjai hosszú, hajlékony farokkal rendelkeznek, ügyes mellső lábaik alkalmasak a táplálék megragadására. Közeli rokonságuk viselkedésükben is megnyilvánul. A csíkos mókusok nappali életmódot folytatnak, ügyesen másznak és ugranak ágról ágra, egyensúlyérzékük kiváló. Idejük nagy részét a földön töltik, sőt gyakran földalatti táplálékraktárakat is készítenek. A 25 csíkos mókusfaj - egy kivételével - kizárólag Észak-Amerikában fordul elő, és tartási körülményei is hasonlóak. Leggyakrabban mégis az egyetlen ázsiai fajt, a szibériai csíkos mókust tartják, mely nevével ellentétben nemcsak Szibériában, de Kelet-Ázsia más országiban, így Mongóliában, Észak- és Kelet-Kínában, valamint Koreában is megtalálható. Elterjedési területén belül számos alfajt különítenek el, ezek között az egyik legélénkebb színezetű a Hokkaido-szigeten kialakult alfajt. Mivel a Föld mérsékelt égövéből származnak, ahol a telek rendkívül szigorúak lehetnek, a csíkos mókusok számos tulajdonságukban alkalmazkodtak a zord évszak túléléséhez. Téli bundájuk sűrűbb és vastagabb, hogy biztosabb védelmet nyújtson az elemekkel szemben. A nagy havazások előtt élelemraktárakat halmoznak fel, amelyeknek ki kell tartaniuk tavaszig. Az ürgéktől (Spermophilus fajok) eltérően, a csíkos mókusok nem alszanak téli álmot, bár a leghidegebb napokon ún. torpor-állapotba kerülnek, és akár nyolc napot is átaludhatnak egyvégtében; ezalatt természetesen nem táplálkoznak.
A csíkos mókusok a mókusok közeli rokonai. Csakúgy, mint azok, erős hátsó lábaik és farkuk segítségével ugranak ágról ágra.
Színezet
A csíkos mókusok jellegzetes, tarka bundája meglepő módon jó rejtő színek, bizonyul a nyílt terepen. A csíkok megtörik az állat körvonalait, főleg ligetes területen tesznek jó szolgálatot. A vadonélő csíkos mókusok számára a táplálkozással töltött idő igen sok veszélyt rejteget, ezért - csakúgy, mint a hörcsögök - tágítható pofazacskóikba gyűjtik az eleséget, és csak vackuk biztonságában fogyasztják el nagy részét. A maradékot elraktározzák üregeikben. A szibériai csíkos mókusokat az 50-es évek óta tartják hobbiállatként, de csak a 80-as évek óta váltak széles körben ismertté. A Hokkaidón élő alfaj egyedeit a háziasított vérvonalak tenyésztési programjába bevonva vörhenyesebb és fahéjszínű alakokat is sikerült kitenyészteni. Ezek a példányok gyakran valamivel kisebbek is, mint a kontinensen élő fajtársaik. A tenyésztés során két színváltozat jelent meg, ezek közül a fehér a gyakoribb. Bundája jóval világosabb, mint a normál színezetű egyedeké, farkán a csíkok bézs színűek, szeme mély rubinvörös. A fiatal fehér példányok a normál színezetűekre hasonlítanak, kb. 12 napos koruktól, kezdenek csak kiütközni világos szőrszálaik. A ritkább albínó forma bundája hófehér, szemei vörösek. Az ilyen példányok kisebbek is. Az albínókat érdemes más színezetű példányokkal visszakeresztezni, hogy méretük növekedjen, és ne veszítsék el termékenységüket. Ezt a fajtaszaporítási eljárást alkalmazzuk a fehér formánál is. 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 21
Heti: 75
Havi: 39
Össz.: 147 508

Látogatottság növelés
Oldal: A csíkos mokusok
GYERE, NÉZZ KÖRÜL ÉS HÍVD A BARÁTAIDAT IS!!!:D - © 2008 - 2021 - korterem.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »